2024-12-09
Najnebezpečnejší syr na svete otestuje chute aj tých najväčších gurmánov
Keď si spomeniete na taliansku Sardíniu, ako prvé sa vám pravdepodobne vybavia piesočnaté pláže a klasické talianske pochúťky, ale málokto vie, že je to aj domov najnebezpečnejšieho syra na svete. Prečo je však taký hrozivý a na čo by ste si mali dávať pozor?

Tento ovčí syr bol v roku 2009 zapísaný do Guinnessovej knihy rekordov ako najnebezpečnejší syr na svete, za čo vďačí procesu jeho výroby. Počas výroby ho výrobcovia najprv umiestnia na teplé a vlhké miesto a potom sa na ňom jednoducho nechajú kŕmiť muchy, čo v praxi môže znamenať tisíce „červov“. Samozrejme, nejde o obyčajné muchy: larvy Piophila casei sú známe tým, že majú rady prezretý a plesnivý syr, ale nepohrdnú ani mäsom a rybami.
Vajíčka pritom produkujú pikantný, mimoriadne krémový sekrét (lagrima), ktorý mení nielen štruktúru, ale aj chuť. Sardínčania tvrdia, že túto „pochúťku“ možno konzumovať len vtedy, keď sú larvy ešte živé, inak sa syr považuje za pokazený. Aby sa tento odpor prekonal, správny spôsob konzumácie syra spočíva v tom, že sa najprv rozreže vrchná časť a potom sa lyžičkou "vydlabáva" vraj chutné vnútro.
Hoci niektorí ľudia používajú špeciálne zariadenie na odstránenie lariev, väčšina ľudí konzumuje casu marzu aj s nimi, čo má však svoje nebezpečenstvo, pretože ak sa počas žuvania a trávenia nezabijú všetky larvy, ich konzumácia môže spôsobiť myiázu, ktorá môže v závažných prípadoch ľahko viesť k perforácii čreva (prederaveniu čreva).
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !