Október: vôňa hrozna a vinárskych tradícií Október: vôňa hrozna a vinárskych tradícií
Foto: Rodrigo Abreu, Unsplash.

2024-10-02

  • Drive
  • Gastro
  • Október: vôňa hrozna a vinárskych tradícií

Október: vôňa hrozna a vinárskych tradícií

Je čas, kedy vrcholí zber hrozna a s ním spojené vinárske tradície, ktoré sa na Slovensku i v zahraničí udržiavajú stáročia.

Tento čas spája úctu ľudí k  prírode, ich tvrdú prácu a umenie výroby vína, ktoré od nepamäti prinášalo radosť do životov ľudí. Tu sú niektoré z najpopulárnejších vinárskych tradícií a zvykov, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou mesiaca vín.

Vinobranie – oslava zberu hrozna

Vinobranie je jednou z najdôležitejších udalostí v roku každého vinára. Na Slovensku má táto tradícia hlboké korene a lokálne vinobrania sú skutočnými slávnosťami. Tie najznámejšie sa konajú v Malokarpatskej oblasti, kde okrem samotného zberu hrozna prebiehajú kultúrne programy, jarmoky a sprievody. Vinohradníci v krojoch, tradičné hudobné skupiny a ochutnávky čerstvého burčiaku vytvárajú jedinečnú atmosféru, ktorú by si nemal nechať ujsť žiadny milovník vína

Burčiak, čiže kvasený hroznový mušt, je neodmysliteľnou súčasťou vinobrania. Tento osviežujúci a slabo alkoholický nápoj sa pije najmä počas vinobrania, kým víno ešte nie je úplne hotové. Má symbolický význam – predstavuje prechod medzi hroznom a vínom a prvý krok k tomu, čo sa stane skutočným výsledkom tvrdej práce vinára.

Image
Foto: Kelsey Knight, Unsplash.
Svätenie vína a sviatok svätého Urbana

Na Slovensku i v iných vinárskych krajinách je Svätý Urban patrónom vinárov a vinohradníkov. Na jeho počesť sa v máji (ale aj počas vinobrania) konajú tradičné omše a požehnania nových viníc i úrody. Počas týchto obradov sa svätí víno, ktoré potom vinári používajú na rôzne príležitosti – či už pri ochutnávkach, alebo na slávnostné prípitky.

Svätý Urban symbolizuje ochranu viníc pred nepriazňou počasia a chorobami, a jeho sochy často stoja priamo v srdci viníc. Tento zvyk pretrváva dodnes, najmä v tradičných vinárskych oblastiach, kde si vinári uctievajú aj svojich predkov a dlhú históriu pestovania hrozna.

Oldomáš

V októbri sa prvé mladé vína začínajú otvárať a ochutnávať. V mnohých vinárskych oblastiach je tradíciou tzv. „otváranie sudov“ alebo „ochutnávka mladého vína“. Mladé víno, známe ako „mladé“ alebo „nové“ víno, má charakteristickú sviežosť, výrazné ovocné tóny a jemnú kyselinku. Tento proces ochutnávok je spojený s radostnou oslavou, keď sa vinári a milovníci vína stretávajú, aby si spoločne vychutnali prvé plody úsilia, ktoré vinár venoval do svojej úrody. Oldomáš je oslavou ukončenia sezóny, kde vinári ochutnávajú prvé mladé víno a ďakujú za úspešný zber. 

Napríklad vo Francúzsku sa slávne Beaujolais Nouveau, mladé červené víno z oblasti Beaujolais, začína predávať vždy tretí štvrtok v novembri. Toto vinárske podujatie sa oslavuje po celom svete a symbolizuje okamih, keď nové víno vstupuje na trh.

Image
Foto: Christian Bowen, Unsplash.
Krst mladého vína

V mnohých vinárskych krajinách je tradíciou tzv. „krst mladého vína“. Tento zvyk sa viaže na prvé víno ročníka a jeho symbolické „uvedenie do spoločnosti“. Krstným otcom alebo matkou vína sa často stáva významná osobnosť z regiónu alebo známy vinár, ktorý víno požehná a oficiálne ho „uvedie na svet“.

Na Slovensku sa táto tradícia zachováva najmä v menších vinárskych regiónoch. Po krste zvyčajne nasleduje hostina, kde sa víno podáva k rôznym tradičným jedlám ako  oslava vínnej úrody.

Hudba, tanec, spev, radosť a vďačnosť

Hudba, tanec a spev vždy boli a stále sú neoddeliteľnou súčasťou vinárskych tradícií. Počas vinobrania sa v mnohých vinárskych oblastiach organizujú ľudové slávnosti, kde sa tancuje, spieva a oslavuje úspešná úroda. V Slovinsku, Rakúsku, ale aj na Slovensku sa tieto slávnosti stali významnou spoločenskou udalosťou. 

Okrem tradičných osláv miestne skupiny často predvádzajú historické vinárske praktiky, ako je lisovanie hrozna nohami, čo je starodávna technika zberu hrozna, pri ktorej sa úroda pošliapava nohami v drevených kadiach. Tento zvyk sa dnes v niektorých regiónoch zachováva skôr ako atrakcia pre návštevníkov, ale v minulosti to bol bežný spôsob, ako získavať šťavu z hrozna.

Či ste sa už zúčastnili vinobrania na Slovensku, ochutnáte mladé víno vo Francúzsku, alebo sa zapojíte do osláv v iných častiach sveta, nezabudnite, že za každým pohárom vína je príbeh plný tradícií, lásky k prírode a tvrdej práce vinára.

Na zdravie a krásny október plný skvelých vínnych zážitkov!

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !