Prečo si v Španielsku sangriu radšej neobjednávajte Prečo si v Španielsku sangriu radšej neobjednávajte
Španielska sangria
Foto: RossHelen, Shutterstock

2025-10-09

  • Drive
  • Gastro
  • Prečo si v Španielsku sangriu radšej neobjednávajte

Prečo si v Španielsku sangriu radšej neobjednávajte

Pre mnohých cestovateľov by dovolenka v Barcelone, na Ibize či v Andalúzii nebola úplná bez pohára sangrie. Podľa španielskej pilotky sa vám však počas najbližšej dovolenky oplatí siahnuť po inom nápoji.

Sangria je bezpochyby najznámejším španielskym nápojom, a preto sa môže zdať logické objednať si ju k večeri namiesto medzinárodných kokteilov. Hoci má sangria pôvod v tradičnej receptúre, ak túžime po skutočne autentickej chuti Španielska, pilotka leteckej spoločnosti Vueling, Maite Pagèsová, odporúča siahnuť po niečom inom.

Image
Tapas bar v Španielsku
Foto: Plateresca, Shutterstock

Sangriu nechajme turistom – v skutočnosti ide skôr o lákavú pascu pre návštevníkov než o nápoj, ktorý by pili miestni

– uviedol denník Express s odvolaním sa na pilotku, ktorá dodáva, že netreba zájsť ďaleko od chuti sangrie, aby sme pili ako praví Španieli. Ak si napríklad objednáme Tinto de Verano – kokteil z červeného vína a citrusovej limonády – alebo Claru, teda pivo zmiešané s limonádou, bude oveľa ťažšie rozpoznať, že sme turisti.

Image
Horchata s fartonom
Foto: nito, Shutterstock

Ak sa chystáte do Valencie, určite ochutnajte krémovú horchatu z tigrích orechov – miestnu špecialitu, na ktorú si radi počkajú aj domáci. Skvele sa dopĺňa s fartonom – podlhovastým pečivom podobným sladkému chlebu.

– dodáva Maite Pagèsová, ktorá zároveň upozorňuje, že v Španielsku nie je príliš rozšírená ľadová káva. Ak si ju objednáte v malej miestnej kaviarni, pravdepodobne dostanete horúce espresso a pohár s ľadom zvlášť. Španieli totiž preferujú kávu horúcu, silnú a bez mlieka – ráno si doprajú café con leche a popoludní sa osviežia cortadom, čo je forma capuccina.

Pilotka zároveň odporúča, aby sme počas dovolenky v Španielsku spomalili – posadili sa za stôl už skoro popoludní, vychutnávali si jedlo bez zhonu, rozprávali sa a jedlu venovali aspoň hodinu a pol. Vďaka tomu nebudeme mať hlad o šiestej či siedmej večer a môžeme si naplno užiť pravú španielsku večeru, ktorá sa začína až okolo desiatej večer.

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !