2024-01-02
Typické aprés ski jedlo: rakletový syr
Raclette je polotvrdý syr vyrobený z pasterizovaného kravského mlieka. Hoci je Raclette vo Francúzsku neuveriteľne populárny, bolo to pôvodne švajčiarske jedlo, ktoré jedli roľníci a pastieri v stredoveku. Kolieska syra položili na krb, nechali roztopiť a potom ho zoškrabovali na chlieb. Dnes môžete nájsť reštaurácie, ktoré tento spôsob stále používajú.
Foto: MySwitzerland.com
Ak sa nejakého Francúza spýtate, aké typické zimné jedlo najradšej jedáva, je pravdepodobné, že spomenie Raclette. Rovnako ako fondue, aj raclette je typickým après-ski jedlom. Rozdiel je, že fondue je roztopený syr, do ktorého si namáčate rôzne ingrediencie a raclette musíte horúci zoškrabať na zemiaky, chlieb, zeleninu a pod.
Pozrite si aj: 6 špeciálnych alpských jedál
Foto: unsplash
Hoci si raclette môžete objednať od Paríža cez Melbourne až po Californiu, najlepšie je vyskúšať ho tam, kde ho vymysleli - vo Valais, vo Švajčiarsku. Nájdete tu niekoľko miest, ktoré pokračujú vo výrobe lahodného, autentického syra v regióne. Napríklad zámok zo 16. storočia - Chateau de Villa, Sierre, La Paix alebo La Grange, Evolène či u ambasádora raclette Eddyho v Raclett'House, Bruson.
Foto: MySwitzerland.com
K rakletovému syru určite patria varené zemiaky, zelenina, no väčšinou sú v ponuke aj rôzne druhy šunky. Miestnym favoritom sú bündnerfleisch, švajčiarske údeniny z hovädzieho mäsa. Malé uhorky z cornichonu a biela cibuľa dopĺňajú túto pochúťku.
Foto: Smithward Bar
Austrálska vináreň Smithward kombinuje dve veľmi odlišné jedlá pre zaujímavý výsledok. Rac'n'Mac - remix maku a syra raclette. Auckland, novozélandský potravinársky kamión MELT natieral roztavený syr raclette na všetko od hranolčekov až po mäsové guľôčky. V New Yorku ho pridávajú do hamburgerov a sendviče s týmto syrom sa objavujú po celom svete.
Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:
Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.