2025-02-19
Pikantné a hodí sa ku všetkému: ako pripraviť klasické jamajské pikantné kurča
Mnohí ľudia hovoria o jerku ako o jamajskom slove, a to z dobrého dôvodu: u miestnych obyvateľov je táto marináda tak obľúbená, že ju používajú pri väčšine jedál a hodí sa takmer ku každému pokrmu. Známe je najmä vďaka svojej pikantnej chuti a výraznému koreniu a doma si ju môžete pripraviť za pár sekúnd.
Táto takmer čierna omáčka je založená na intenzívnej chuti čerstvej zeleniny a obsahuje silné chuťové tóny cibule a zázvoru. Ak ju pripravujete prvýkrát, je dobré použiť všetkého o niečo menej, aby ste si ľahšie osvojili jej chute.
Prečítajte si aj: Indické jedlá, ktoré zohrejú telo i dušu

- 0,5 dl kokosového mlieka
- 1 zelená paprika jalapeño
- 2 jarné cibuľky
- 8 vetvičiek tymiánu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica čerstvo nastrúhaného zázvoru
- kôra a šťava z 1 limetky
- 1 čajová lyžička nového korenia podľa chuti
- 8 kuracích stehien
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Nakrájajte zeleninu a spolu s koreninami ju vhoďte do kuchynského robota. Pridajte kokosový krém, potom vytlačte šťavu z limetky a nastrúhajte kôru.
- Rozmixujte do hladka.
- Kuracie stehná prekrojte na polovicu a potom ich zvonka dôkladne potrite omáčkou vyrobenou jerk omáčkou.
- Pečte v rúre 45-50 minút dozlatista.
- Pri podávaní posypte čerstvým tymianom a podávajte s ryžou alebo zemiakmi podľa chuti.
Mohlo by vás zaujímať: Je vaše jedlo príliš pikantné? Môžete ho ľahko skrotiť zeleninou za cent!
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !