2024-05-14
Veľkonočná šunka s glazúrou
Aby sme mali na Velkú noc tú najchutnejšiu šunku, pripravme domácu glazúru. Je však naozaj potrebné šunku glazovať? Samozrejme nie, ale pomocou pikantnej alebo sladkej glazúry z obyčajnej šunky vyčarujeme lahodné jedlo. Ako uvádza web fresh.iprima.cz, glazúra jej dodáva lesklý, lakovaný vzhľad, a bonusom tohto jednoduchého skrášľovacieho kroku je navyše aj výrazná chuť.
Prečítajte si aj: tradičná veľkonočná hrudka
Narežte povrch šunky do kosoštvorcového vzoru. Umiestnite klinčeky do stredu každého kosoštvorca. Vložte šunku do veľkého pekáča so stojanom, zakryte alobalom a dajte do predhriatej rúry. Čas pečenia závisí od veľkosti šunky. V malom hrnci zohrejte hnedý cukor, horčicu, ocot a sódu, gurmáni môžu pridať aj pivo. Nechajte variť, kým sa zredukuje. Keď je šunka upečená, v pravidelných intervaloch ju natierajte s polevou, kým dostane pekný lesk, a vložte späť do rúry. Pred porciovaním vyberte z rúry a nechajte odpočívať aspoň 15 minút. Veľkonočnú šunku môžete podávať s čerstvou zeleninou, čerstvým chlebom, alebo aj opekanými zemiakmi.
Existuje mnoho spôsobov, ako spotrebovať zvyšky veľkonočnej šunky. Môžete ju použiť vo väčšine receptov, ktoré vyžadujú lahôdkovú šunku, napríklad môže sa podávať so syrom čedar na raňajky, ale aj do fazuľovej polievky, alebo ako príloha k rôznym prívarkom. Dá sa z nej pripraviť aj lahodný šunkový krém.
Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:
Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.