Tradičný kubánsky sendvič nemá obdoby – takto sa pripravuje cubano Tradičný kubánsky sendvič nemá obdoby – takto sa pripravuje cubano
Foto: Shutterstock

2024-11-25

  • Drive
  • Gastro
  • Tradičný kubánsky sendvič nemá obdoby – takto sa pripravuje cubano

Tradičný kubánsky sendvič nemá obdoby – takto sa pripravuje cubano

Cubano sa najprv stalo úspešné medzi kubánskymi robotníkmi a následne obľúbeným jedlom v americkom kulinárskom svete.

Pôvod cubano alebo kubánskeho sendviča je výsledkom úzkych kultúrnych a historických väzieb medzi Kubou a Spojenými štátmi, najmä na prelome 19. a 20. storočia, keď mnoho Kubáncov emigrovalo na Floridu, najmä do Tampy a Miami. História sendviča je úzko spätá s kubánskymi komunitami, ktoré so sebou priniesli svoje kulinárske tradície, ktoré sa v priebehu desaťročí zmiešali s americkými vplyvmi.

S rozmachom cigarového priemyslu prišlo do USA mnoho kubánskych robotníkov, ktorí dali Američanom ochutnať jednoduchý, ale výdatný sendvič, ktorý sa v krajine rýchlo stal populárnym. Cubano sa dnes stal ikonickým „americkým“ sendvičom a mnohé reštaurácie ho podávajú na rôzne spôsoby. Predstavujeme klasický recept!

Ingrediencie

Na mäso:

  • 2 kg bravčovej panenky (alebo bravčového stehna);
  • 1 l pomarančovej šťavy;
  • 5 dl vody;
  • 2 limetky;
  • 2 PL soli;
  • 1 PL hnedého cukru;
  • 1 stredne veľká hlávka cesnaku;
  • 1 PL tymiánu;
  • 1 PL rozmarínu;
  • 1 PL oregana;
  • 4 bobkové listy.
     
Na sendvič:
  • 4 bagety;
  • 50 g masla;
  • 15 dkg mäsa;
  • 15 dkg syra Ementál;
  • 8 stredne veľkých nakladaných uhoriek;
  • 4 PL horčice.
Image
Foto: Shutterstock
Príprava:
  • Mäso vložte do veľkej misy.
  • Zo všetkých ostatných prísad pripravíme marinádu, ktorou mäso polejeme a necháme v chladničke 12 hodín.
  • Po marinovaní mäso osušte, položte na olejom vymastený plech, prikryte fóliou a pečte pri 180 °C jednu hodinu.
  • Odstráňte fóliu a pečte ďalšiu hodinu a pol, kým mäso vnútri nezmäkne a zvonka nezhnedne.
  • Vyberte, nechajte vychladnúť na vlažnú teplotu a potom nakrájajte na plátky.
  • Na sendviče rozrežte bagety na polovicu, potrite ich maslom a opečte na panvici.
  • Potom zostavte sendviče: najprv plátky mäsa, potom šunku, syr, uhorku a nakoniec horčicu.

Mohlo by vás zaujímať: Najchutnejšie sendvičové nátierky

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !