2024-11-25
Tradičný kubánsky sendvič nemá obdoby – takto sa pripravuje cubano
Cubano sa najprv stalo úspešné medzi kubánskymi robotníkmi a následne obľúbeným jedlom v americkom kulinárskom svete.
Pôvod cubano alebo kubánskeho sendviča je výsledkom úzkych kultúrnych a historických väzieb medzi Kubou a Spojenými štátmi, najmä na prelome 19. a 20. storočia, keď mnoho Kubáncov emigrovalo na Floridu, najmä do Tampy a Miami. História sendviča je úzko spätá s kubánskymi komunitami, ktoré so sebou priniesli svoje kulinárske tradície, ktoré sa v priebehu desaťročí zmiešali s americkými vplyvmi.
S rozmachom cigarového priemyslu prišlo do USA mnoho kubánskych robotníkov, ktorí dali Američanom ochutnať jednoduchý, ale výdatný sendvič, ktorý sa v krajine rýchlo stal populárnym. Cubano sa dnes stal ikonickým „americkým“ sendvičom a mnohé reštaurácie ho podávajú na rôzne spôsoby. Predstavujeme klasický recept!
Na mäso:
- 2 kg bravčovej panenky (alebo bravčového stehna);
- 1 l pomarančovej šťavy;
- 5 dl vody;
- 2 limetky;
- 2 PL soli;
- 1 PL hnedého cukru;
- 1 stredne veľká hlávka cesnaku;
- 1 PL tymiánu;
- 1 PL rozmarínu;
- 1 PL oregana;
- 4 bobkové listy.
- 4 bagety;
- 50 g masla;
- 15 dkg mäsa;
- 15 dkg syra Ementál;
- 8 stredne veľkých nakladaných uhoriek;
- 4 PL horčice.
- Mäso vložte do veľkej misy.
- Zo všetkých ostatných prísad pripravíme marinádu, ktorou mäso polejeme a necháme v chladničke 12 hodín.
- Po marinovaní mäso osušte, položte na olejom vymastený plech, prikryte fóliou a pečte pri 180 °C jednu hodinu.
- Odstráňte fóliu a pečte ďalšiu hodinu a pol, kým mäso vnútri nezmäkne a zvonka nezhnedne.
- Vyberte, nechajte vychladnúť na vlažnú teplotu a potom nakrájajte na plátky.
- Na sendviče rozrežte bagety na polovicu, potrite ich maslom a opečte na panvici.
- Potom zostavte sendviče: najprv plátky mäsa, potom šunku, syr, uhorku a nakoniec horčicu.
Mohlo by vás zaujímať: Najchutnejšie sendvičové nátierky
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !