Je sezóna sliviek: pripravte si turecké cukrové slivky! Je sezóna sliviek: pripravte si turecké cukrové slivky!
Foto: Foto: Shutterstock

2024-08-06

  • Drive
  • Gastro
  • Je sezóna sliviek: pripravte si turecké cukrové slivky!

Je sezóna sliviek: pripravte si turecké cukrové slivky!

Ak ste už navštívili slivkové sady či svoju záhradu, určite máte dostatok ovocia na prípravu lahodného slivkového dezertu. Turecký recept je navyše úplne vegánsky a bezlepkový, takže ho môžu vyskúšať aj tí, ktorí nedodržiavajú tradičnú stravu.

Ingrediencie:

  • 300 g sliviek;
  • 650+50 g práškového cukru;
  • šťava z 1 citróna;
  • 100+50 g kukuričnej múky;rastlinný olej na prípravu.
Ako pripraviť:

Obdĺžnikovú misu na pečenie s priemerom asi 20 cm vyložte fóliou a potrite ju olejom. Slivky nakrájajte na malé kúsky, do hrnca nalejte asi 50 ml vody a varte ich na miernom ohni, kým sa nerozpadnú (asi 5-7 minút). Pomocou ručného mixéra ich rozmixujte do hladka.

​Do hlbokého hrnca dajte práškový cukor, zmiešajte ho s citrónovou šťavou a 300 ml vody. Mierne zahrejte a varte na miernom až strednom ohni za občasného miešania asi 5 minút. Potom zvýšte teplotu na stredne vysokú, priveďte do varu, ale hneď ako začne vrieť, stiahnite z ohňa.

Image
Foto: Foto: Shutterstock

Do veľkej misy dajte 100 g kukuričnej múky, pridajte slivkové pyré a miešajte, kým nie je hladké. Potom postupne pridajte cukor, priveďte do varu na miernom ohni a za stáleho miešania varte, kým sa lepí a bublinkuje. Pokračujte vo varení približne 30-40 minút za častého miešania. Keď je zmes veľmi hustá a takmer sa odlupuje od stien panvice.

Tip: Ak chcete otestovať správnu konzistenciu zmesi, pripravte si nádobu s ľadovou vodou a nalejte do nej trochu zmesi. Ak si po minúte udrží svoj tvar, svoju prácu ste vykonali dokonale. Na povrchu by mala byť pevná, ale po stlačení mäkká a pružná. 

Nalejte zmes do pripravenej formy a dávajte pozor, aby sa nedostala do kontaktu s dezertom, prikryte ju utierkou.

Nechajte ho cez noc pri izbovej teplote, ale hodinu pred podávaním ho vložte do chladničky. Zvyšok práškového cukru a kukuričnú múku preosejte do misky, dobre premiešajte, potom polovicu vyklopte na čistú pracovnú plochu a obtočte okolo nej ostrým nožom. Turecký koláč vyklopte a nožom ho nakrájajte na malé štvorce. Vrch posypte trochou práškového cukru a môžete jesť.

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !