2023-11-21
Voňavé medové zákusky
Na cesto dobre vymiešame margarín s cukrom, vanilkovým cukrom, celými vajíčkami a roztopeným medom. Pridáme mlieko a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme vo vyhriatej rúre. Na polevu rozpustíme v hrnci margarín, primiešame práškový cukor, kakao a mlieko. Povaríme pár minút, potom ochladíme do vlažného a nakoniec pridáme rumovú arómu alebo rum. Vychladnuté cesto pokrájame, po jednom namáčame v kakaovej hmote a potom obalíme v strúhanom kokose.
Cukor, vajcia, maslo a med vymiešame do penista. Pridáme múku zmiešanú s kakaovým práškom a práškom do pečiva, potom dôkladne premiešame s trochou mlieka. Hmotu vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a dáme piecť do vyhriatej rúry. Keď cesto vychladne, pomocou vykrajovačky vykrajujeme mesiačiky (alebo iné tvary, ktoré sa nám páčia). Medzitým si pripravíme polevu: bielka vyšľaháme s práškovým cukrom a citrónovou šťavou na stredne tuhý sneh – je dobré, ak pomaly steká z metličky. Touto polevou pokryjeme vrch vykrájaných mesiačikov, a po zaschnutí podávame.
Foto: Nosalty.hu
V miske zmiešame preosiatu múku, soľ, vajce, cukor, žĺtka a rozpustené maslo. Cesto dáme na pomúčenú dosku a vypracujeme do hladka, potom necháme odpočívať na chladnom mieste. Potom cesto rozvaľkáme a vložíme do okrúhlej zapekacej misy. Medzitým si na miernom ohni roztopíme maslo a med. Pridáme práškový cukor, žĺtok, smotanu, rum, nasekané vlašské orechy a dobre premiešame. Zmes vylejeme na vrch cesta a dáme piecť do vyhriatej rúry.
Foto: mindmegette.hu