Z nepodarku na výslnie: Príbeh valašských frgálov Z nepodarku na výslnie: Príbeh valašských frgálov
Foto: Facebook PekarnaAnezka

2022-03-29

  • Drive
  • Gastro
  • Z nepodarku na výslnie: Príbeh valašských frgálov

Z nepodarku na výslnie: Príbeh valašských frgálov

História frgálov

Prvá zachovaná písomná zmienka o frgáloch siaha do roku 1826. Frgále sa piekli pri výnimočných sviatkoch, akými boli Vianoce, Veľká noc, počas osláv, svadieb či krstín. V bohatších rodinách to bol aj bežný nedeľný koláč. Svojou jedinečnosťou získali valašské frgále v roku 2013 ochrannú známku EÚ. Valašské frgále však musia byť vyrobené presným postupom, v presných veľkostiach a len v regióne, ktorý približne vymedzujú mestá Nový Jičín, Zlín a slovenská hranica.

Pravý frgál 

Ten správny valašský frgál má 30 cm okrúhly priemer, váži 600 g a je z trikrát kysnutého cesta. To je tenké v strede a po okrajoch má maximálne 1 cm. Má len jednu náplň, ktorá musí byť dvakrát viac hrubá než podkladové cesto, aby frgál nebol suchý. Na vrch patrí sladká maslová posýpka. Kraje sú potreté maslom.

Typické náplne

V minulosti boli frgále plnené aj kyslou kapustou či repou, no do dnešných čias prežili takmer výhradne sladké varianty. Tradičnou náplňou boli na Valašsku hrušky, ktorých bol v okolí dostatok. Frgále však môžete ochutnať s čučoriedkovou, tvarohovou či makovou náplňou. Zriedkavejšie sú jahodové či marhuľové náplne.

Hrušky s badiánom

Ak si chcete dopriať pôvodnú chuť frgálov, siahnite po hruškových. Netradičnú chuť im dodáva badián. Pri výrobe plnky sa sušené celé hrušky namočia, následne sa s korením varia, pomelú, dochutia sa vanilkovým cukrom a citrónom. A hoci sa pravý valašský frgál vyrába len s jednou plnkou, vy si ich pri kúpe môžete nechať namiešať niekoľko.