Neapol, Rím, Benátky? Nie! Gastronomické hlavné mesto Talianska hľadajte inde Neapol, Rím, Benátky? Nie! Gastronomické hlavné mesto Talianska hľadajte inde
Foto: Shutterstock

2025-02-05

  • Drive
  • Gastro
  • Neapol, Rím, Benátky? Nie! Gastronomické hlavné mesto Talianska hľadajte inde

Neapol, Rím, Benátky? Nie! Gastronomické hlavné mesto Talianska hľadajte inde

Talianska kuchyňa je považovaná za jednu z najlepších na svete. A hoci je určite fajn vycestovať do Neapola na pravú neapolskú pizzu, gastronomické centrum Talianska sa nachádza oveľa severnejšie od tohto mesta. Región Emilia-Romagna ponúka množstvo špecialít – nie náhodou je jeho hlavné mesto Bologna známe ako La Grassa, teda „tá tučná“.

Hoci je celé Taliansko vzorom kulinárskej dokonalosti, nie nadarmo je Emilia-Romagna známa ako raj gurmánov. Klasické výrobky, ako je balzamikový ocot, Parmigiano Reggiano alebo parmská šunka, sú úzko spojené s týmto regiónom – nehovoriac o charakteristickom jedle Bologne, raviolách s hľuzovkami.

Prečítajte si aj: SPOZNAJTE TALIANSKU KUCHYŇU

Image
ravioli s hľuzovkami
Foto: Shutterstock

Taliani nazývajú Bolognu „La Grassa“, teda „tá tučná“, keďže sa spája so slávnym bolonským ragú (tagliatelle al ragú) a mnohými cestovinovými jedlami: určite ochutnajte tortellini in brodo so syrom, plnené capelletti a tagliatelle s hľuzovkami. Priamo v Bologni si určite nenechajte ujsť mortadelu s chráneným označením pôvodu. Tú nájdete na jedálnych lístkoch reštaurácií na rôzne spôsoby, od pizze až po studené jedlá.

Image
Modenský balzamikový ocot zrejúci v sudoch až 12 rokov, Modena, Taliansko
Foto: Shutterstock
Svetoznámy balzamikový ocot z Modeny, ktorý sa tiež spája s regiónom Emilia-Romagna, sa používa na dochutenie špecialít, ako sú vyprážané gnocchi alebo tortellini plnené mäsom a syrom.
Image
Mortadella, parmská šunka a iné talianske výrobky
Foto: Arian Fernandez, Pexels

Neďaleko Modeny sa nachádza mesto Parma, ktorého gastronomickými klenotmi sú slaná parmská šunka (Prosciutto di Parma) a syr Parmigiano Reggiano (parmezán). Ak chcete tieto kultové výrobky ochutnať nielen v reštauráciách, môžete sa prejsť aj po rušnom trhu Mercato Coperto, centrálnom trhu Mercato della Steccata alebo po trhu výrobcov Mercato la Corte di Parma.

Ak plánujete dovolenku neďaleko pobrežia, za zastávku stojí aj Ravenna. Najtypickejším úlovkom sú tučné ryby, ako sú sardinky, saraghina alebo makrela. Tie si môžete vychutnať surové, varené, grilované alebo vyprážané a ich chuť zvýrazňuje talianska zmes korenín. Tieto mastné ryby sa používajú aj na prípravu tradičných sendvičov piadina.

Prečítajte si aj: 3 najvzrušujúcejšie gastronomické destinácie Talianska

Image
Foto: Unsplash

Samozrejme, v regióne nie je núdza ani o vynikajúce vína: medzi najobľúbenejšie patrí šumivé červené víno z hrozna Lambrusco, ale nesmie chýbať ani biele hrozno Trebbiano Romagnolo, Sangiovese, z ktorého sa vyrábajú plné červené vína, a Albana di Romagna − posledné menované je napríklad vôbec prvým talianskym bielym vínom, ktorému bola udelená prioritná klasifikácia DOCG.

(La Dolce Vigna, Pasta Evangelist, Ravenna Turismo)

Mohlo by vás zaujímať: Toto juhoeurópske mesto sa môže pochváliť najlepšími reštauráciami na svete

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !