2024-09-21
Zemiaková sezóna v plnom prúde: Povýšte recepty zo zemiakov na ďalšiu úroveň!
Zemiaková sezóna je opäť tu. Zemiaky sú pevnou a tradičnou súčasťou slovenskej kuchyne už naozaj dlho, no možno je čas opustiť tradičné hranolky a zemiakovú kašu a objaviť nové možnosti ich spracovania. Prečo nevyužiť túto sezónu na experimentovanie a priniesť na stôl niečo originálne?
Prinášame vám teda niekoľko neobvyklých a chutných receptov, v ktorých sú zemiaky hlavnou hviezdnou ingredienciou.
Talianska klasika, ktorá má korene aj v slovenských tradičných guličkách. Namiesto múky vyskúšajte pripraviť ľahké zemiakové gnocchi. Ich jemná konzistencia skvele ladí s jednoduchou, no bohatou omáčkou z masla a čerstvej šalvie. Toto jedlo je rýchle na prípravu, ale zároveň elegantné a ideálne na rodinný obed alebo večeru s priateľmi.
Postup: Uvarené zemiaky roztlačte na jemnú kašu, pridajte múku, vajíčko a štipku soli. Vyformujte zmes do malých guľôčok (gnocchi) a varte vo vriacej vode, až kým nevyplávajú na povrch. Medzitým rozpustite na panvici maslo do ktorého pridajte nasekanú šalviu a na záver gnocchi.
Tradičné zemiakové placky dostanú moderný nádych v kombinácii s avokádovým dipom. Tento svieži variant klasiky je ideálny pre tých, ktorí chcú skúsiť netradičnú verziu placky.
Postup: Zemiaky nastrúhajte nahrubo, pridajte cibuľu, cesnak, vajce a trochu múky. Opekajte na panvici dozlatista. Avokádový dip pripravte zmiešaním zrelého avokáda s limetkovou šťavou, trochou soli a jogurtu. Placky podávajte s bohatou vrstvou tohto dipu a pridajte čerstvé bylinky.
Ešte viac netradičné: Pečené zemiaky na grécky spôsob
Exotická zemiaková polievka, ktorá v sebe kombinuje sladkosť kokosového mlieka a pikantné tóny kari korenia. Táto polievka zahreje v chladných dňoch a zároveň prekvapí svojou exotickou chuťou. Perfektný spôsob, ako prepojiť tradičné zemiaky s netradičnou ázijskou kuchyňou.
Postup: Na olivovom oleji orestujte cibuľu, pridaje kari pastu a chvíľu ju opečte. Pridajte nakrájané zemiaky, a nakoniec všetko zalejte kokosovým mliekom a vodou. Varte, kým zemiaky nezmäknú, následne polievku rozmixujte a dochuťte soľou a limetkou.
Ste skôr na tradičné recepty? Inšpirujte sa tu!
Ak máte chuť na niečo ľahké, ale výživné, skúste tento netradičný zemiakový šalát. Kombinácia cvikly, zemiakov a kozieho syra dodá šalátu pestrú farebnosť aj bohatú chuť. Je to ideálny šalát na ľahkú večeru alebo prílohu k hlavnému jedlu.
Postup: Uvarené zemiaky a pečenú cviklu nakrájajte na kúsky. Zmiešajte ich s kozím syrom a dochuťte dresingom z olivového oleja, horčice a medu. Pridajte čerstvú rukolu alebo špenát a servírujte.
Iná dobrota jesene: Tekvicové hody
Chcete zapôsobiť na hostí? Zemiakové suflé je sofistikované, nadýchané a zároveň chutné jedlo, ktoré vyzdvihne bežné zemiaky na gurmánsku úroveň. Jeho príprava si vyžaduje trochu trpezlivosti, ale výsledok rozhodne stojí za to.
Postup: Uvarené zemiaky prelisujte a zmiešajte so smotanou, syrom a vyšľahanými bielkami. Zmes nalejte do formičiek a pečte, až kým je suflé pekne nadýchané.
Ak vám tieto recepty so zemiakmi nestačili, máme ich pre vás ešte viac!
Tak čo, presvedčili sme vás, aby ste zašli za hranice tradičných receptov a skúsili niečo nové?
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !