Očistite telo a prebuďte chuťové poháriky! 4 netradičné detoxikačné jarné polievky Očistite telo a prebuďte chuťové poháriky! 4 netradičné detoxikačné jarné polievky
Foto: Ella Olsson/Unsplash

2025-03-24

  • Drive
  • Gastro
  • Očistite telo a prebuďte chuťové poháriky! 4 netradičné detoxikačné jarné polievky

Očistite telo a prebuďte chuťové poháriky! 4 netradičné detoxikačné jarné polievky

Práve teraz, v čase predveľkonočného pôstu, máme ideálny čas na čistenie tela, regeneráciu a naberanie novej energie po dlhých zimných mesiacoch. Detoxikačné polievky pripravené (pokiaľ je to možné) z čerstvých alebo lokálnych ingrediencií sú skvelým spôsobom, ako podporiť zdravie a oživiť svoj jedálniček. Výber sezónnych surovín zároveň pomáha minimalizovať ekologický dopad našej stravy. Tu je niekoľko inšpirácií na ľahké, chutné a vyvážené polievky, ktoré si zamilujete.

1. Krémová polievka zo špenátu a medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak je ikonickou jarou ingredienciou plnou antioxidantov, ktorá pomáha čistiť pečeň a podporuje zdravie imunitného systému. V kombinácii so špenátom vytvára ľahkú, no chutnú polievku.

Ingrediencie:

  • 200 g čerstvého špenátu
  • 100 g medvedieho cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 2 zemiaky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 PL olivového oleja
  • soľ, čierne korenie, štipka muškátového orieška

Postup:

  1. Na olivovom oleji osmažte nakrájanú cibuľu do sklovita.
  2. Pridajte na kúsky nakrájané zemiaky a zalejte vývarom. Varte, kým zemiaky nezmäknú.
  3. Pridajte špenát a medvedí cesnak, nechajte variť ešte 2-3 minúty.
  4. Rozmixujte na hladký krém, dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.
Image
Špenátová polievka
Foto: Margaret Jaszowska/Unsplash
2. Polievka z mladého hrachu a mäty

Mladý hrach obsahuje veľa vitamínov a minerálov, zatiaľ čo mäta dodáva polievke sviežu arómu a podporuje trávenie.

Ingrediencie:

  • 300 g mladého hrachu (môže byť aj mrazený)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • hrsť čerstvej mäty
  • 1 PL masla alebo olivového oleja
  • šťava z ½ citróna, soľ a korenie
  •  

Postup:

  1. Na masle osmažte nakrájanú cibuľu a cesnak.
  2. Pridajte mladý hrach a zalejte vývarom. Varte asi 10 minút.
  3. Pridajte mätu, polievku rozmixujte p a dochuťte citrónovou šťavou, soľou a korením.

Prečítajte si aj: Zelený hrášok – kráľ strukovín

Image
Hrachová polievka
Foto: Aneta Pawlik/Unsplash
3. Cviklová polievka s kôprom

Cvikla je skvelým zdrojom železa a antioxidantov. V kombinácii s kôprom a jogurtom vytvára nečakanú kombináciu chutí. 

Ingrediencie:

  • 2 stredne veľké cvikly
  • 1 zemiak
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 PL čerstvého kôpru
  • 100 ml bieleho jogurtu
  • soľ, čierne korenie

Postup:

  1. Cviklu a zemiak ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky.
  2. Varte ich v zeleninovom vývare, kým nezmäknú (asi 25 minút).
  3. Polievku rozmixujte, primiešajte jogurt a nakoniec pridajte nasekaný kôpor.

Prečítajte si aj: Bylinka, ktorá vás uchlácholí

Image
Cviklová polievka
Foto: Anshu A/Unsplash
4. Mrkvovo-zázvorová polievka

Zázvor je známy svojimi protizápalovými účinkami a mrkva dodáva telu dôležitý betakarotén. Kombinácia týchto chutí vyvoláva zaujímavé kontrastné duo. 

Ingrediencie:

  • 500 g mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 1 PL strúhaného čerstvého zázvoru
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 PL olivového oleja
  • štipka škorice, soľ a korenie

Postup:

  1. Na olivovom oleji osmažte nakrájanú cibuľu a zázvor.
  2. Pridajte na kolieska nakrájanú mrkvu a zalejte vývarom. Varte 20 minút.
  3. Polievku rozmixujte a dochuťte škoricou, soľou a korením.
Image
Mrkvová polievka
Foto: Julia Kicova/Unsplash

Inšpirujte sa: Ovocné polievky

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !