2025-03-24
Očistite telo a prebuďte chuťové poháriky! 4 netradičné detoxikačné jarné polievky
Práve teraz, v čase predveľkonočného pôstu, máme ideálny čas na čistenie tela, regeneráciu a naberanie novej energie po dlhých zimných mesiacoch. Detoxikačné polievky pripravené (pokiaľ je to možné) z čerstvých alebo lokálnych ingrediencií sú skvelým spôsobom, ako podporiť zdravie a oživiť svoj jedálniček. Výber sezónnych surovín zároveň pomáha minimalizovať ekologický dopad našej stravy. Tu je niekoľko inšpirácií na ľahké, chutné a vyvážené polievky, ktoré si zamilujete.
Medvedí cesnak je ikonickou jarou ingredienciou plnou antioxidantov, ktorá pomáha čistiť pečeň a podporuje zdravie imunitného systému. V kombinácii so špenátom vytvára ľahkú, no chutnú polievku.
Ingrediencie:
- 200 g čerstvého špenátu
- 100 g medvedieho cesnaku
- 1 cibuľa
- 2 zemiaky
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 PL olivového oleja
- soľ, čierne korenie, štipka muškátového orieška
Postup:
- Na olivovom oleji osmažte nakrájanú cibuľu do sklovita.
- Pridajte na kúsky nakrájané zemiaky a zalejte vývarom. Varte, kým zemiaky nezmäknú.
- Pridajte špenát a medvedí cesnak, nechajte variť ešte 2-3 minúty.
- Rozmixujte na hladký krém, dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.

Mladý hrach obsahuje veľa vitamínov a minerálov, zatiaľ čo mäta dodáva polievke sviežu arómu a podporuje trávenie.
Ingrediencie:
- 300 g mladého hrachu (môže byť aj mrazený)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 750 ml zeleninového vývaru
- hrsť čerstvej mäty
- 1 PL masla alebo olivového oleja
- šťava z ½ citróna, soľ a korenie
Postup:
- Na masle osmažte nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Pridajte mladý hrach a zalejte vývarom. Varte asi 10 minút.
- Pridajte mätu, polievku rozmixujte p a dochuťte citrónovou šťavou, soľou a korením.
Prečítajte si aj: Zelený hrášok – kráľ strukovín

Cvikla je skvelým zdrojom železa a antioxidantov. V kombinácii s kôprom a jogurtom vytvára nečakanú kombináciu chutí.
Ingrediencie:
- 2 stredne veľké cvikly
- 1 zemiak
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 PL čerstvého kôpru
- 100 ml bieleho jogurtu
- soľ, čierne korenie
Postup:
- Cviklu a zemiak ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky.
- Varte ich v zeleninovom vývare, kým nezmäknú (asi 25 minút).
- Polievku rozmixujte, primiešajte jogurt a nakoniec pridajte nasekaný kôpor.
Prečítajte si aj: Bylinka, ktorá vás uchlácholí

Zázvor je známy svojimi protizápalovými účinkami a mrkva dodáva telu dôležitý betakarotén. Kombinácia týchto chutí vyvoláva zaujímavé kontrastné duo.
Ingrediencie:
- 500 g mrkvy
- 1 cibuľa
- 1 PL strúhaného čerstvého zázvoru
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 PL olivového oleja
- štipka škorice, soľ a korenie
Postup:
- Na olivovom oleji osmažte nakrájanú cibuľu a zázvor.
- Pridajte na kolieska nakrájanú mrkvu a zalejte vývarom. Varte 20 minút.
- Polievku rozmixujte a dochuťte škoricou, soľou a korením.

Inšpirujte sa: Ovocné polievky
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !


