2024-12-14
Nikdy by ste neuhádli, ktoré každodenné korenie robí dusené hovädzie mäso dokonalým
Hoci má každý svoj vlastný osvedčený spôsob prípravy duseného hovädzieho mäsa, ktorý sa často dedí z generácie na generáciu, existuje jedno prekvapivé korenie, ktoré môže každému receptu dodať trochu viac hĺbky a charakteru: škorica.
Hoci škoricu často považujeme za korenie do zimných nápojov a dezertov, prekvapivo dobre sa hodí aj do slaných jedál. V slovenskej kuchyni sa často používa na ochutenie koláčov a pečiva, ale toto korenie vôbec nie je sladké: jeho charakteristická chuť má v skutočnosti oveľa bližšie k zemitej, dymovej chuti a v malých množstvách sa používa aj pri varení ako zvýrazňovač chuti.

Táto vlastnosť sa už dlho využíva v indickej, severoafrickej alebo perzskej gastronómiu. Od kari až po garam masalu je škorica obľúbenou prísadou mäsových jedál v Indii, ale je tiež neoddeliteľnou súčasťou jedál z hovädzieho mäsa a polievok v Tunisku a Alžírsku.
Dôležité je, aby sa nikdy nepoužívala samostatne, ale v kombinácii s inými koreninami: čím viac ju skombinujete s inými koreninami, tým intenzívnejšiu a hlbšiu chuť môžete dodať svojim pokrmom. To môže fungovať aj preto, že pri šikovnom zmiešaní majú rôzne koreniny tendenciu navzájom zvýrazniť svoje chute − to je napríklad prípad čínskej zmesi piatich korení, ktoré okrem škorice obsahuje aj badyán, sečuánske korenie, klinčeky a fenikel.

Uvedený postup však funguje aj s inými červenými mäsami, napríklad so steakom. Takže keď bude nabudúce na stole, potrite mäso marinádou zo škorice, zázvoru, chilli a korenia. A na dusené mäso stačí do hrnca hodiť niekoľko tyčiniek škorice a pridať trochu zázvoru.
Prečítajte si aj: Objavte málo známe mexické korenie papalo!
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !