Nikdy by ste neuhádli, ktoré každodenné korenie robí dusené hovädzie mäso dokonalým Nikdy by ste neuhádli, ktoré každodenné korenie robí dusené hovädzie mäso dokonalým
Foto: Getty Images

2024-12-14

  • Drive
  • Gastro
  • Nikdy by ste neuhádli, ktoré každodenné korenie robí dusené hovädzie mäso dokonalým

Nikdy by ste neuhádli, ktoré každodenné korenie robí dusené hovädzie mäso dokonalým

Hoci má každý svoj vlastný osvedčený spôsob prípravy duseného hovädzieho mäsa, ktorý sa často dedí z generácie na generáciu, existuje jedno prekvapivé korenie, ktoré môže každému receptu dodať trochu viac hĺbky a charakteru: škorica.

Hoci škoricu často považujeme za korenie do zimných nápojov a dezertov, prekvapivo dobre sa hodí aj do slaných jedál. V slovenskej kuchyni sa často používa na ochutenie koláčov a pečiva, ale toto korenie vôbec nie je sladké: jeho charakteristická chuť má v skutočnosti oveľa bližšie k zemitej, dymovej chuti a v malých množstvách sa používa aj pri varení ako zvýrazňovač chuti.

Preto sa hodí k jedlám z červeného mäsa, ako je dusené hovädzie mäso.
Image
Foto: Unsplash

Táto vlastnosť sa už dlho využíva v indickej, severoafrickej alebo perzskej gastronómiu. Od kari až po garam masalu je škorica obľúbenou prísadou mäsových jedál v Indii, ale je tiež neoddeliteľnou súčasťou jedál z hovädzieho mäsa a polievok v Tunisku a Alžírsku.

Dôležité je, aby sa nikdy nepoužívala samostatne, ale v kombinácii s inými koreninami: čím viac ju skombinujete s inými koreninami, tým intenzívnejšiu a hlbšiu chuť môžete dodať svojim pokrmom. To môže fungovať aj preto, že pri šikovnom zmiešaní majú rôzne koreniny tendenciu navzájom zvýrazniť svoje chute − to je napríklad prípad čínskej zmesi piatich korení, ktoré okrem škorice obsahuje aj badyán, sečuánske korenie, klinčeky a fenikel.

Keď budete nabudúce pripravovať dusené hovädzie mäso, pokojne pridajte k škorici aj zázvor, rascu a kardamón, pretože tieto prísady len zvýraznia osobitnú chuť tohto korenia.
Image
Foto: Unsplash

Uvedený postup však funguje aj s inými červenými mäsami, napríklad so steakom. Takže keď bude nabudúce na stole, potrite mäso marinádou zo škorice, zázvoru, chilli a korenia. A na dusené mäso stačí do hrnca hodiť niekoľko tyčiniek škorice a pridať trochu zázvoru.

Prečítajte si aj: Objavte málo známe mexické korenie papalo!

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !