2025-10-16
5 tipov, ako pripraviť dokonalý tekvicový koláč
Pečenie dokonalej tekvicovej torty nie je žiadna veda – chce to len trochu trpezlivosti a niekoľko osvedčených trikov. Ak túžite po chrumkavej kôrke, jemnej plnke a hladkom povrchu bez prasklín, tieto rady od babičky sa vám budú hodiť. Prinášame vám 5 tipov, ako upiecť tekvicový koláč, ktorý sa doslova rozplýva na jazyku.
1. Dobre vychlaďte cesto
Staré mamy, majsterky v pečení koláčov, vždy tvrdili, že tajomstvom krehkej a chrumkavej kôrky je dôkladné chladenie. Všetky ingrediencie – áno, dokonca aj múka – by mali byť pred prípravou poriadne vychladené. Hotové cesto rozvaľkajte na placku, zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte odležať v chladničke aspoň 30 minút. Až potom ho vložte do formy. Pred samotným plnením ho dajte ešte na 15 minút späť do chladničky – vďaka tomu si kôrka pri pečení zachová svoju štruktúru a nebude sa zlievať.
2. Predpečte si kôrku
Väčšina receptov na tekvicový koláč odporúča naliať plnku do surového cesta, no výsledná kôrka býva mäkká. Ak nemáte radi rozmočené cesto, predpečte ho vopred. Okraje prikryte fóliou, nalejte plnku a pečte, kým koláč nestuhne. Fólia zabráni stmavnutiu alebo spáleniu okrajov. Alebo použite ochranný krúžok na okraje.

3. Pred pečením potrite kôrku vajíčkom
Tento jednoduchý krok je kľúčom k zlatohnedej farbe. Stačí tenká vrstva rozšľahaného vajíčka a koláč bude vyzerať ako z obálky kuchárskej knihy.
4. Nahraďte časť tekvice batátmi
Pre bohatšiu jesennú chuť nahraďte časť tekvice sladkými zemiakmi. Koláč bude plnší, zemitý a harmonický.
5. Zabráňte prasklinám na vrchu
Nikto nechce koláč s veľkou prasklinou uprostred. Stará mama ho vždy vyberala z rúry hneď, ako plnka práve stuhla. Ak ho tam necháte pridlho, prasklina sa určite objaví. Vyberte ho radšej skôr – dôjde pri chladnutí. Ak sa prasklina predsa len objaví, zakryte ju kopčekom šľahačky – a nikto si nič nevšimne.
Prečítajte si toto
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !