2025-04-19
Krémový a neodolateľný: dokonalý veľkonočný mrkvový koláč
Mrkvový koláč je obľúbený dezert na veľkonočné jedlá na celom svete. Máme pre vás rýchly a chutný recept, ktorý zaručene zapôsobí na vašich hostí.
Hoci mrkvový koláč u nás nie je taký tradičný ako šunka, plnené vajíčka alebo koláčiky, v modernej dobe sa vďaka rozšíreniu anglosaských zvykov objavuje na veľkonočných stoloch čoraz častejšie. Ak chcete tento rok prekvapiť svojich blízkych anglickou pochúťkou, nasledujúci recept vás určite nesklame!
Prečítajte si aj: Ako pripraviť jednoduchý francúzsky jablkový koláč, tarte Tatin

Na koláč:
- 260 g pekanových orechov
- 300 g hnedého cukru
- 100 g cukru
- 310 g múky
- 240 ml rastlinného oleja
- 4 veľké vajcia
- 180 g jablkového pyré (bez cukru)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1,5 lyžičky mletej škorice
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1 veľká štipka mletého muškátového orieška
- 1 väčšia štipka mletého klinčeka
- 260 g strúhanej mrkvy (asi 4 veľké mrkvy)
Na polevu:
- 450 g (tučného) smotanového syra
- 110 g nesoleného masla
- 450 g práškového cukru
- 1,5 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 štipka soli
Inšpirujte sa: Ľahké, bleskurýchle zákusky
- Predhrejte rúru na 150 stupňov a vyložte plech papierom na pečenie. Na plech rozsypte nasekané pekanové orechy a pečte asi 7-8 minút.
- Potom zapnite rúru na 180 °C a vymažte väčší plech, ten vyložte papierom na pečenie a papier na pečenie vymažte. Ak chcete mať okrúhlu tortovú formu, použite dve tortové formy s priemerom asi 22 cm – na konci ich naskladáte na seba, aby ste ich nemuseli úplne naplniť.
- V jednej miske dôkladne zmiešajte hnedý cukor, cukor, olej, vajcia, jablkovú omáčku a vanilkový extrakt a v druhej zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, škoricu, zázvor, muškátový oriešok a klinčeky. Potom obsah prvej misy prelejte do druhej a pracujte, kým sa všetko nespojí. Potom pridajte nastrúhanú mrkvu a polovicu vychladnutých pekanových orechov.
- Po štvrté, zmes nalejte do formy a vložte do rúry na približne 35-40 minút – konzistenciu vyskúšajte špajdľou na cesto: ak sa nelepí, základ je hotový.
- Predtým, ako začnete pripravovať polevu, uistite sa, že koláč je dostatočne vychladnutý na to, aby sa s ním dalo manipulovať – ak je príliš horúci, poleva sa nezrazí.
- Na prípravu polevy vyšľahajte tvaroh a maslo vo veľkej miske do hladka, potom pridajte práškový cukor, vanilkový extrakt a soľ. Cieľom je hustejšia a krémovejšia konzistencia. Ak nie je dostatočne hustá, pridajte ešte trochu práškového cukru, a ak je príliš hustá, môžete ju zjemniť trochou mlieka.
- Nakoniec tortu zostavte do dvoch alebo troch poschodí. Ak ste použili tortovú formu, rozkrojte tortu tak, aby boli vrstvy rovnako veľké, ak ste použili tortové formy, je to o niečo jednoduchšie. Vrchné vrstvy potrite trochou polevy, ale je dôležité, aby sa na ne dostala. Zvyšné pekanové orechy pokvapkajte do glazúry na vrchu, potom to celé dajte do chladničky aspoň na 15-20 minút pred krájaním.
Koláč trochu inak?: Veľkonočný koláč po anglicky: ako pripraviť hot cross bun!
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !