2025-01-02
Zabudnite na vodu! Tajomstvo dokonalého perkeltu spočíva v inej tekutine
„Koľko domov, toľko zvykov“. Toto príslovie sa vzťahuje aj na spôsob prípravy perkeltu. Ale existuje niekoľko osvedčených trikov – zväčša od starých mám – ktoré by ste mali vyskúšať.
Časopis Vince predstavil recept Belgičana žijúceho v Maďarsku, ktorý roky pracoval v Budapešti, a hoci maďarskú kuchyňu miloval, pochopiteľne mu chýbali chute domova. Odtiaľto už asi tušíme, kam sa príbeh bude uberať:

Tým sa však premena receptu neskončila, pretože maďarské korenie vymenil za bylinky a dijonskú horčicu. Nakoniec sa maďarsko-belgický guláš z koprodukcie tak vydaril, že po čase si jeho kolegovia vyžiadali, aby túto špecialitu varil aj na firemných večierkoch. Ale ako ho môžeme pripraviť my?
Mohlo by vás zaujímať:
Tajomstvo dokonalého pečeného kurčaťa
Týmto ste ešte tekvicovú polievku neochutili – bude však dokonalá
- 4-5 hlávok cibule;
- 20 dkg údenej slaniny - hlavné je vyškvariť tuk;
- 2,5-3 kg mäsa (bravčové pliecko, ale môžete použiť aj hovädzie stehno);
- soľ, mleté korenie, bylinky (tymián, bazalka, rozmarín);
- 3 krajce chleba (najlepšie sendvičový alebo toastový, ak je iný, možno bude vhodné odrezať kôrku);
- dijonská horčica;
- 2-3 fľaše hnedého piva.
- Slaninu opečte na ohni, kým sa všetok tuk nevyškvarí. Ak je to potrebné, pridajte trochu oleja, potom pridajte cibuľu nakrájanú na kocky a restujte, kým nie je sklovitá.
- Potom pridajte mäso nakrájané na kocky a korenie.
- Keď mäso úplne absorbuje vlastnú šťavu, pridajte pivo − jedno po druhom. Keď sa jedno takmer vyparí, môže ísť ďalšie.
- Po poslednej fľaši piva natrite tri krajce chleba horčicou a pridajte do pokrmujedla.
- Varte, kým sa chlieb úplne nerozpadne.
A s čím ho podávať? Najlepšie to pôjde klasicky - s knedľou.
Prečítajte si aj: Nikdy by ste neuhádli, ktoré každodenné korenie robí dusené hovädzie mäso dokonalým
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !