2025-01-05
Ľahké, nebeské a dokonalé šetrenie zvyškov: pistáciové tiramisu
Najnovšou mániou, ktorá v posledných mesiacoch ovládla internet, je dubajská čokoláda, ktorá pred niekoľkými týždňami zasiahla aj našu krajinu. Z pistácií sa toho však dá urobiť viac. Teraz vám ukážeme, ako pripraviť dezert, ktorý ušetrí zvyšky a je ideálny na slávnostný stôl!
Príprava pistáciového tiramisu je hračka, takže nemusíte vynaložiť veľa úsilia, aby sa tento neuveriteľne chutný dezert stal základom vášho menu. Je prakticky rovnaký ako tradičná talianska verzia, len s jednou ingredienciou navyše. Recept je ideálny, ak chcete chuť koláča ozvláštniť a v neposlednom rade ušetriť pistácie, ktoré už boli odsúdené na vyhodenie.
- 3 vajcia;
- 100 g práškového cukru;
- 250 g mascarpone;
- 2 lyžice kávového likéru;
- 150 ml šľahačky;
- 5 polievkových lyžíc pistáciového krému (ľahko dostupný v obchodoch, ale dá sa ľahko pripraviť aj doma);
- 200 ml silnej čiernej kávy;
- 1,5 polievkovej lyžice instantnej kávy s granulami, vychladenej
- 75 ml amaretta;
- 300 g detských piškót;
- 25 g nasekaných nesolených pistácií.
Najskôr vyšľahajte žĺtky s cukrom do svetlej, hustej a dvojnásobnej konzistencie. Pridajte mascarpone a kávový likér a dôkladne premiešajte.
V samostatnej miske vyšľahajte smotanu a 3 polievkové lyžice pistáciového krému a pridajte ich do zmesi mascarpone. V tretej miske vyšľahajte bielky na tuhý sneh a potom ho vlejte do pistáciovo-mascarpone zmesi. Tú uložte do chladničky.
Prečítajte si aj: Najlepšie kávové maškrty
V malej miske zmiešajte kávu, amaretto a 2 lyžice pistáciového krému. Tak ako pri príprave tradičného tiramisu, namočte obe strany detskej piškóty do kávy a usporiadajte ich v jednej vrstve na dno formy. Na vrch dajte tretinu náplne a potom postup dvakrát zopakujte, pričom striedajte vrstvy piškót a náplň.
Nechajte odpočívať 3-4 hodiny, najlepšie cez noc, kým tiramisu nedosiahne správnu chuť. Na druhý deň tiramisu preložte na servírovací tanier a krížom-krážom ho polejte rozpusteným pistáciovým krémom a posypte nasekanými pistáciami. Uložte do chladničky, vydrží vám tam až dva dni.
Mohlo by vás zaujímať: Keď si z kávy urobíte chladivý tekutý zákusok
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !