U nás ju pozná len málo ľudí, ale táto šťavnatá pochúťka je v britských puboch dlhodobo obľúbená U nás ju pozná len málo ľudí, ale táto šťavnatá pochúťka je v britských puboch dlhodobo obľúbená
Foto: Shutterstock

2025-04-30

  • Drive
  • Gastro
  • U nás ju pozná len málo ľudí, ale táto šťavnatá pochúťka je v britských puboch dlhodobo obľúbená

U nás ju pozná len málo ľudí, ale táto šťavnatá pochúťka je v britských puboch dlhodobo obľúbená

Tento lepkavý, karamelom poliaty koláč je u nás stále raritou. Keď si ho ale raz pripravíte, určite sa stane jedným z našich najobľúbenejších dezertov! Tu je britská klasika, sticky toffee puding, plávajúci v karamelovej omáčke!

Tento obľúbený britský dezert vraj prvýkrát pripravili v krčme v severozápadnom Anglicku a odvtedy sa stal populárnym po celej krajine a dokonca aj v Kanade, Austrálii a na Novom Zélande. Je to vlhký, piškótový koláč sladený hnedým cukrom a datľami, poliaty množstvom maslového karamelu a podávaný so šľahačkou alebo vanilkovou zmrzlinou. Tu je recept!

Vyskúšajte aj: Klasika rakúskej kuchyne: ako pripraviť dokonalý cisársky trhanec

Ingrediencie:

Na karamelovú omáčku:

  • 150 g hnedého cukru;
  • 6 lyžíc masla;
  • 100 ml kukuričného sirupu;
  • 400 ml smotany.

Na piškótový koláč:

  • 130 g datlí bez kôstok;
  • 120 ml vody;
  • 90 g múky;
  • pol čajovej lyžičky sódy bikarbóny;
  • štvrť čajovej lyžičky sódy na pečenie;
  • štipka soli;
  • 100 g hnedého cukru;
  • 3 lyžice mierne rozpusteného masla;
  • 1 veľké vajce izbovej teploty;
  • pol čajovej lyžičky vanilkového extraktu;
  • vanilková zmrzlina alebo jemne osladená šľahačka na podávanie.
Image
Foto: Shutterstock
Príprava:

Karamelová omáčka:

  • V stredne veľkom hrnci vyšľahajte hnedý cukor, maslo, kukuričný sirup a polovicu smotany. Priveďte do varu na strednom ohni a za častého miešania varte asi 5 minút.
  • Znížte teplotu na stredne nízku a za stáleho miešania varte, kým sa nevytvorí hustý hnedý karamel, približne 30-35 minút.
  • Jemne vmiešajte zvyšnú smotanu a za stáleho miešania varte na miernom ohni, kým sa úplne nespojí, asi 2 minúty. Karamel preceďte cez sito do misky.

Piškótový koláč:

  • V malom hrnci na miernom ohni uvarte datle vo vriacej vode. Varte za občasného miešania, kým sa voda takmer nevstrebe a datle nezmäknú, približne 6-8 minút.
  • Datle a tekutinu preložíme do kuchynského robota a vymiešame na takmer hladké pyré (2-3 minúty).
  • Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia. Na tenko vymažte maslom 6 foriem s odnímateľným okrajom a položte ich na plech.
  • V malej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
  • Hnedý cukor a maslo miešajte v stredne veľkej miske elektrickým mixérom 4-5 minút, kým nie sú svetlé a nadýchané. Vmiešajte vajce a vanilku, potom vmiešajte datľové pyré.
  • Na nízkych otáčkach šľahajte zmes múky približne 15-30 sekúnd.
  • Vzniknuté cesto rovnomerne rozdeľte do pripravených foriem a vrch každej z nich uhlaďte.
  • Koláčiky pečte približne 20-25 minút, kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Potom ich vyberte z foriem a nechajte ich asi 10 minút mierne vychladnúť na mriežke. Rúru nechajte zapnutú.
  • Piškótové koláčiky rozrežte na polovicu, potom vymažte formy a do každej dajte 1 lyžicu karamelovej omáčky. Spodnú vrstvu koláčov vložte späť do foriem rozrezanými polovicami nahor.
  • Na polovicu piškót dajte ďalšiu lyžicu omáčky a potom na ňu položte druhú polovicu. Pokvapkajte ich ešte trochou karamelu, potom ich vhoďte späť do rúry a pečte ďalších 10-15 minút.
  • Nechajte ich 5 minút vychladnúť, potom ich otočte hore dnom a položte na tanier. Zvyšnú karamelovú omáčku zohrejte a polejte ňou koláčiky. Potom dezert ihneď podávajte s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.

Pripravte si: Sladký dezert s príchuťou Nemecka

 

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !