Zdravotné benefity jesenných potravín: Prečo zaradiť tekvicu a jablká do jedálnička? Zdravotné benefity jesenných potravín: Prečo zaradiť tekvicu a jablká do jedálnička?
Foto: Maddy Baker, Unsplash.

2024-10-05

  • Drive
  • Gastro
  • Zdravotné benefity jesenných potravín: Prečo zaradiť tekvicu a jablká do jedálnička?

Zdravotné benefity jesenných potravín: Prečo zaradiť tekvicu a jablká do jedálnička?

Jeseň, pani bohatá,  nás obdarúva množstvom výnimočných sezónnych potravín.

Medzi typické jesenné potraviny patria i tekvica a jablká, ktoré sú nielen chutné, ale aj plné výživných látok. Zaradenie týchto potravín do jedálnička prináša mnoho zdravotných výhod, ktoré nám pomôžu podporiť imunitu, zlepšiť trávenie a udržať si celkovú vitalitu. Pozrime sa bližšie na to, prečo by sme mali tieto jesenné poklady zaradiť do nášho každodenného stravovania.

Tekvica: Oranžová výživová bomba

Tekvica je symbolom jesene a jej sýta oranžová farba je znakom vysokej koncentrácie karotenoidov, najmä beta-karoténu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A. Tento vitamín je nevyhnutný pre zdravie očí, pokožky a posilnenie imunity.

Image
Foto: Josh Wilburne, Unsplash.
Zdravotné benefity tekvice, o ktorých ste možno nevedeli

- Podporuje zrak:  Vitamín A je kľúčový pre udržiavanie zdravého zraku, najmä v šere. Pravidelná konzumácia tekvice môže pomôcť predchádzať zhoršovaniu zraku a iným očným problémom spojeným s vekom.

- Je silný antioxidant: Beta-karotén a ďalšie antioxidanty nachádzajúce sa v tekvici pomáhajú bojovať proti voľným radikálom, ktoré môžu poškodzovať bunky a prispievať k vzniku chronických ochorení.

- Podporuje imunitný systém: Vitamíny C a E, prítomné v tekvici, pomáhajú posilniť imunitný systém. To je dôležité najmä na jeseň, keď sme vystavení zvýšenému riziku prechladnutia a chrípky.

- Zdravie srdca: Tekvica obsahuje vlákninu, draslík a vitamíny, ktoré podporujú zdravie srdca. Draslík prispieva k regulácii krvného tlaku, čím znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

 

Tekvica na tanieri

Tekvicu môžete využívať v mnohých podobách. Zapečená tekvica je skvelým prílohovým jedlom, zatiaľ čo tekvicová polievka ponúka hrejivý pokrm počas chladnejších dní. Tekvicový chlieb, koláče alebo smoothie sú výbornými spôsobmi, ako ju „zapojiť“ do raňajok či dezertov.

Iná jesenná pochúťka: Gaštany!

Image
Foto: Jametlene Reskp, Unsplash.
Jablká: Denná dávka zdravia

Staré známe príslovie "jedno jablko denne udrží lekára ďaleko od teba" má svoje opodstatnenie. Jablká sú plné vlákniny, vitamínov a antioxidantov, ktoré ponúkajú široké spektrum zdravotných benefitov. Sezónne, čerstvé jablká sú najlepšou voľbou, pretože obsahujú maximum živín.

Image
Foto: Priscilla Du Preez 🇨🇦, Unsplash.
Nezanedbateľné zdravotné benefity jabĺk

- Podporujú trávenie: Jablká sú bohaté na pektín – typ rozpustnej vlákniny, ktorá podporuje zdravie tráviaceho traktu, reguluje hladinu cukru v krvi a pomáha pri znižovaní cholesterolu.

- Zdravé srdce: Jablká obsahujú flavonoidy a antioxidanty, ktoré prispievajú k ochrane srdca. Pravidelná konzumácia jabĺk môže znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení tým, že znižuje hladinu zlého cholesterolu (LDL) a podporuje zdravý krvný tlak.

- Znižujú riziko cukrovky: Vďaka obsahu vlákniny a nízkemu glykemickému indexu jablká pomáhajú udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. To z nich robí ideálnu potravinu pre tých, ktorí si chcú udržať zdravú hladinu cukru alebo predchádzať cukrovke.

- Hydratujú a podporujú chudnutie: Jablká majú vysoký obsah vody a nízky obsah kalórií, čo znamená, že sú ideálnym ovocím pre tých, ktorí sa snažia udržať alebo znížiť svoju hmotnosť.

 

Jablká v jedálničku

Jablká sa dajú konzumovať klasicky, surové, v šalátoch, alebo ako súčasť rôznych pokrmov. Pečené jablká s orieškami a škoricou sú vynikajúcou jesennou pochúťkou. Môžete ich pridať aj do smoothies, ovsených vločiek či dezertov. Jablkové pyré je tiež zdravou náhradou za cukor alebo tuk v pečení.

Image
Foto: Elena Leya, Unsplash.
Náš tip: jesenné kombo pre zdravie - tekvica a jablká spolu!

Skúste si pripraviť chutné jedlá, ktoré kombinujú tieto dve jesenné ingrediencie. Tekvicovo-jablkové pyré alebo smoothie vás zasýtia a dodajú telu energiu. Pečené jablká s tekvicou a škoricou sú výborným dezertom, ktorý vás zahreje a poskytne mnoho cenných živín.

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !