2025-07-17
Cestujte za chuťou: Miesta, kde sa jedlo stáva dobrodružstvom
Kedy ste naposledy cestovali nie pre výhľad, ale pre vôňu čerstvého chleba, chuť krémovej bryndze či krehkého trdelníka? Ak vás láka spoznávať regióny či krajiny cez ich kuchyne, ste na správnej adrese. Kulinárske výlety spájajú všetko, čo milujete – objavovanie, pohyb na čerstvom vzduchu a odmenu v podobe jedla, ktoré chutí najlepšie priamo tam, kde vzniklo.
Štramberk a Štramberské uši
Tieto medovníkové rolky plné škorice, anízu a medu tu pečú už od 13. storočia. Chrumkavé a voňavé najlepšie chutia priamo pod Štramberskou Trúbou – drevenou rozhľadňou, ktorú môžete zdolať ešte pred ochutnávkou.
Tip: Prejdite sa malebnými uličkami mestečka, kde sa každá chalupa zdá ako z rozprávky, a vyšplhajte sa k rozhľadni, ktorá ponúka panorámu Beskýd.
Prečítajte si aj: Prekvapivo chutná islandská kuchyňa
Rožnov pod Radhoštěm a valašský frgál
Veľký, tenký koláč s plnkou zo sliviek, tvarohu alebo maku. Frgál je chránený geografickým označením a v miestnych pekárňach ho upečú tak, že si ho budete chcieť kúpiť aj domov.
Tip: Navštívte Valašské múzeum v prírode – najväčší skanzen v Strednej Európe. Po prechádzke medzi drevenicami a ukážkach tradičných remesiel sa odmeňte práve frgálom.
Gemer a bryndzové halušky
Nie je nad to sadnúť si v tradičnej kolibe a ochutnať halušky s čerstvou bryndzou a opečenou slaninkou. V Gemeri a okolí Novohradu ich pripravujú gazdinky podľa receptov, ktoré sa dedili generáciami.
Tip:: Objavte cyklotrasy cez Cerovú vrchovinu alebo peši preskúmajte náučný chodník v okolí Muránskej planiny. Zastávka na halušky bude zaslúženou odmenou. Alebo ochutnajte Muránske buchty, typické pre oblasť Gemer-Malohont.
Prečítajte si aj: Neapol, Rím, Benátky? Nie! Gastronomické hlavné mesto Talianska hľadajte inde
Skalica a trdelník
Skalický trdelník má chránené zemepisné označenie a pripravuje sa tradične na otvorenom ohni. Chrumkavá škoricovo-oriešková kôrka a mäkké cesto vo vnútri sú dôvodom, prečo sa tu naň stoja rady.
Tip: Spojte gurmánsky zážitok s prechádzkou historickým centrom Skalice, navštívte františkánsky kláštor a ochutnajte aj miestne vína počas otvorených pivníc.
Na langoš do Budapešti
Ak sa rozhodnete pre langoš, ochutnajte ho priamo na trhoch v Budapešti – so smotanou, syrom a cesnakom.
Tip: Prejdite sa cez ikonický trh v Budapešti – Vásárcsarnok. Potom vyrazte na mestskú prechádzku k Rybárskej bašte a užite si výhľady na Dunaj.
Prečítajte si aj: Chute Štokholmu
„Oscypek a żentyca“
V poľskej časti Oravy ochutnajte poľský oscypek – údený ovčí syr (oštiepok) vyrábaný priamo na salašoch. Skvele sa hodí s brusnicovým džemom či kompótom. K tomu si dajte żentycu (žinčicu) – aj u nás dobre známy osviežujúci nápoj z ovčieho mlieka. Chutia takmer ako tie naše, ale predsa trochu inak.
Tip: Vyrazte na túru na Babiu horu, najvyšší vrch Oravských Beskýd. Po návrate vás syr a žinčica príjemne a zdravo osviežia.
Prečítajte si aj: Peruánska pouličná kuchyňa
- Spoznáte krajiny inak – cez kuchyňu, ktorá hovorí o miestnych viac než sprievodcovské brožúry.
- Podporíte lokálnych výrobcov a farmárov.
- Každá zastávka je zároveň príležitosťou na pešiu túru, cyklovýlet či prechádzku mestom.
Okoreňte spomienky na miesta chuťami, pre ktoré sa tam budete chcieť vrátiť!
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !


