Bežecká komunita má nový hit: počuli ste už o superpotravine teff? Bežecká komunita má nový hit: počuli ste už o superpotravine teff?
Teffová kaša
Foto: Shutterstock

2025-10-15

  • Drive
  • Gastro
  • Bežecká komunita má nový hit: počuli ste už o superpotravine teff?

Bežecká komunita má nový hit: počuli ste už o superpotravine teff?

Bežci na dlhé trate na ňu nedajú dopustiť. Teff, malé no mimoriadne výživné zrno, objavuje čoraz viac ľudí po celom svete. Táto nenápadná superpotravina si získava popularitu vďaka svojmu zloženiu a energetickým benefitom, ktoré ocenia nielen športovci.

Teff pochádza z východnej Afriky, najmä z Etiópie a Eritrey, a patrí medzi najmenšie obilniny na svete – až 150 jeho zrniek váži približne toľko ako jedno zrno pšenice. Napriek svojim miniatúrnym rozmerom má obrovský význam. V Etiópii tvorí základ tradičného kvaseného chleba injera, ktorý má palacinkovitú štruktúru a je neodmysliteľnou súčasťou miestnej kuchyne už celé stáročia. Teff je navyše mimoriadne odolná plodina – dokáže rásť aj v suchých a horúcich oblastiach, kde iné obilniny zlyhávajú.

Teff prináša množstvo zdravotných benefitov. Je prirodzene bezlepkový, má vysoký obsah bielkovín a ako jedna z mála obilnín obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny – vrátane lyzínu, ktorý je kľúčový pre správne fungovanie svalov, tvorbu hormónov a podporu imunitného systému. Zrno je tiež bohaté na železo a vápnik, čím pomáha predchádzať anémii a posilňuje kosti. Vysoký obsah vlákniny podporuje zdravé trávenie a vďaka nízkemu glykemickému indexu je vhodné aj pre diabetikov. Teff si obľúbili aj etiópski vytrvalostní bežci – je ľahko stráviteľný a poskytuje stabilnú, dlhodobú energiu počas výkonu.

Image
Teffová múka
Foto: Shutterstock
Čo z neho môžeme pripraviť?

Teff má jemne orieškovú chuť, čo z neho robí mimoriadne univerzálnu surovinu. Mletý na múku sa výborne hodí do chleba, palaciniek či koláčov, no dá sa pripraviť aj ako výživná kaša na raňajky – hoci v tejto podobe môže byť mierne lepkavý. Rovnako dobre funguje aj ako príloha namiesto ryže či kuskusu.

Zatiaľ čo v Etiópii a Eritrei patrí teff k základným potravinám, do zvyšku sveta sa začal rozširovať len v posledných rokoch. Dnes sa už vo väčšom pestuje najmä v Spojených štátoch, čo zlepšilo jeho dostupnosť aj mimo Afriky. Na Slovensku zatiaľ zostáva pomerne neznámy, no čoraz častejšie ho nájdete v predajniach so zdravou výživou alebo v e-shopoch – a to vo forme múky, vločiek či celých zŕn.

(Vince)

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !